7. Távirányító menü

_images/tx_menu_conn.hu.svg

7.1. Távirányító konfiguráció

A konfigurációs képernyő különböző távirányító funkciókat definiál. A főmenüből a távirányító menün keresztül érhető el. Az ebben a fejezetben szereplő képernyőkön a Deviation alapértelmezett beállításai láthatók.

_images/tx_config.hu.png

7.1.1. Általános beállítások

Nyelv: Kiválaszthatod a megjelenő szövegek nyelvét.

MEGJEGYZÉS: Ez a funkció Devo 7e esetén nem érhető el.

Mód: Négyféle botkormány mód közül választhatsz: Mód 1-4.

  • A Mód 1 Európában elterjedt. A magassági- és oldalkormány van a bal oldalon, a gáz és a csűrés a jobb oldalon.
  • A Mód 2 Észak-Amerikában elterjedt. Gáz és oldalkormány a bal oldalon, magassági kormány és csűrés a jobbon.
  • Mód 3 esetén a magassági kormány és a csűrés van a bal oldalon, a gáz és az oldalkormány a jobbon.
  • Mód 4 esetén a gáz és a csűrés van a bal oldalon, a magassági- és az oldalkormány a jobbon.

Botkormány: A botkormányok és potméterek kalibrálása.

A botkormány kalibrációhoz válaszd ki a Kalibrálás gombot, és nyomj ENT-t. Kövesd a képernyőn megjelenő utasításokat a botkormányok mozgatására, és hagyd jóvá az ENT gomb megnyomásával.

„Óra (csak Devo12)”: Az aktuális dátum és idő beállítása.

_images/clock.hu.png

7.1.2. Hang beállítások

Bekapcsolási riasztás: Válassz egy intervallumot, ami után a távirányító jelzést ad, ha be van kapcsolva, de nincs használva. A megadható tartomány 0 – 60 percig terjed, 1 perces lépésekben.

Feszültség riasztás: Az alacsony telepfeszültség riasztási szintje. A beállítható feszültség tartomány 3.30V – 12.00V 0.01V-os lépésekben.

Riasztási intervallum: Az alacsony telepfeszültség riasztás gyakoriságát állítja. A riasztási intervallum beállítható tartománya 5 másodperctől 1 percig lehetséges 5 másodperces felbontással. Ki is kapcsolható.

Hangerő: A zümmer hangerejének beállítása. A beállítható hangerő tartomány 1 – 10. Ki is kapcsolható.

Rezgés: Rezgés funkció engedélyezése a riasztásokhoz, amennyiben elérhető.

Kikapcsolási riasztás: Kikapcsoláskori hangjelzés engedélyezése.

7.1.3. LCD beállítások

Fényerő: A képernyő háttérvilágításának fényereje. A beállítható tartomány 1 – 10.

Kontraszt: Beállítja a kijelző kontrasztját. Lehetséges értékei 1-től 10-ig.

Alvó mód ideje: A képernyő altatásának késleltetése. 5 másodperctől 2 percig állítható 5 másodperces lépésekben. Kikapcsolt állapotban a háttérvilágítás a beállított marad a távirányító kikapcsolásáig.

Alvó fényerő: Az alvó üzemmódban levő kijelző háttérvilágításának értéke. A beállítható tartomány 1 – 10. Ki is kapcsolható, ilyenkor egyáltalán nincs háttérvilágítás.

7.1.4. Időzítő beállítások

Előjelzési idő: Az az idő, amennyivel az időzítő lejárta előtt elkezd csipogni. A beállítható tartomány 5 másodperctől 1 percig tart, de ki is kapcsolható.

Előjelzési intervallum: Az időzítő lejárta előtt milyen sűrűn csipogjon. A beállítható tartomány 1 – 60 másodpercig terjed, de ki is lehet kapcsolni.

Ismétlés intervallum: Az időzítő lejárta után milyen sűrűn ismételje meg a riasztást. A beállítható tartomány 1 – 60 másodpercig terjed, de ki is kapcsolható.

7.1.5. Telemetria beállítások

Hőmérséklet: A hőmérséklet kijelzésének mértékegysége. Lehetséges értékei a Celsius és a Fahrenheit.

Hossz: A hosszúság/távolság/magasság kijelzésének mértékegysége. Lehetséges értékei a Méter és a Láb.

7.2. Csatorna monitor

_images/channel_monitor.hu.png

A csatorna monitor képernyőn lehet a kimeneti csatornák aktuális értékeit megtekinteni. Csak azok a csatornák szerepelnek rajta, melyekhez van mixer definiálva. A kimeneti értékek az adott csatornához definiált minimum / maximum értékek, valamint a megadott skálázás alapján számítódnak.

Például: Ha egy csatorna -60-tól +60-ig van skálázva, akkor a kimeneti értéke is csak -60-tól +60-ig fog váltakozni a botkormány pozíciójának függvényében.

7.3. Bemenet monitor

_images/input_monitor.hu.png _images/input_monitor2.png

A bemenetek képernyőn lehet a bemenetek aktuális állapotainak megfelelő értékeket megtekinteni. Az értékek százalékos formában jelennek meg, ahol a teljes tartomány -100%-tól +100%-ig terjed.

MEGJEGYZÉS: Devo8 esetén csak AIL, ELE, THR, RUD, RUD DR0/1, ELE DR0/1, AIL DR0/1, GEAR0/1, FMOD0/1/2, és MIX0/1/2 bemenetek léteznek.

MEGJEGYZÉS: Devo6 esetén csak AIL, ELE, THR, RUD, DR0/1, GEAR0/1, FMOD0/1/2, and MIX0/1/2 bemenetek léteznek.

7.4. Nyomógomb monitor

_images/button_monitor.hu.png

A nyomógomb ellenőrzés képernyőn lehet ellenőrizni a távirányító fizikai nyomógombjainak működését. Bármelyik fizikai nyomógomb megnyomása kiválasztja a képernyőn látható megfelelő négyzetet. Az „ENT”, „L-” vagy „L+” nyomógomb teszteléséhez előbb meg kell érinteni a kijelzőt, hogy letiltódjon a navigáció. Egy újabb érintéssel megint engedélyezhetjük a nyomógombokat.

MEGJEGYZÉS: A Devo6-on nincs felül bal és jobb trim gomb.

7.5. Telemetria monitor

_images/telemetry_monitor.hu.png

Bizonyos protokollok használat közben képesek telemetria adatokat küldeni vissza a távirányítónak. Ezek többek között lehetnek hőmérséklet értékek, feszültségek, motor fordulatszám, vagy akár GPS koordináták is.

A telemetria adatok vétele alapállapotban az összes támogatott protokoll esetén ki van kapcsolva, kivéve a DAVO és FrSky protokollokat. Lásd a 9. Protokollok fejezetet, hogy mely protokollok képesek telemetria adatokat fogadni, és melyik milyen adatokat.

_images/telemetry_monitor2.hu.png

Mivel minden protokoll eltérő típusú adatokat képes visszaküldeni, lásd az eredeti készülékgyártó dokumentációját, hogy esetlegesen milyen további hardver eszközökre van szükség a megfelelő adatok begyűjtéséhez és továbbításához.

A valós adatok vételéig az értékek pirosak lesznek.

7.6. Hatótáv teszt

Melegen ajánlott, hogy egy-egy új modell első reptetése előtt ellenőrizd a hatótávolságot, hogy képes leszel-e irányítani a modellt a megfelelő távolságból. Néhány modellező klubban ez kötelező biztonsági intézkedés. A hatótáv teszt segít ebben.

A hatótáv teszt képernyőn a „Teszt start” gombbal lehet indítani a tesztelést. A képernyőn megjelenik az eredeti és az új adó teljesítmény. A normál eljárás ilyenkor, hogy elsétálsz 30 métert, és ellenőrzöd, hogy még mindig tudod-e vezérelni a modellt. A „Teszt stop” gomb leállítja a tesztelést, és visszaállítja az eredeti adó teljesítményt, akárcsak az „EXT” gomb megnyomása.

A távirányító hatótávolsága az adó teljesítményének négyzetgyökével arányosan csökken, azaz a 100mW-ról 100uW-ra csökkentés 1000-szeres különbség, ami kb. 30-szoros hatótáv csökkenést jelent. Így ha a hatótáv teszt 30 méterig működik, akkor teljes teljesítménnyel akár 900 méterig is tudod irányítani a modellt.

Csak a teljesítmény erősítővel ellátott RF modulok alkalmasak a tesztelésre. Ha a modul nem ilyen, vagy a kiválasztott teljesítmény eleve a minimumon van, akkor erre egy üzenet figyelmeztet.

_images/range_test.hu.png _images/range_test2.hu.png _images/range_test3.hu.png

7.7. USB/Névjegy

_images/usb.hu1.png

Az USB képernyő a főmenü „USB” menüpontjával érhető el. Ott az USB mód ki-be kapcsolható, hogy a távirányító fájlrendszere elérhető legyen a számítógépről. Ebben a módban a Deviation fájlrendszere USB meghajtóként érhető el, ami lehetővé teszi, hogy fájlokat mozgass a Deviation fájlrendszer és a PC között. Az összes konfigurációs fájl elérhető ilyen módon.

MEGJEGYZÉS: Soha ne kapcsold be az USB módot, ha épp egy modellhez vagy kapcsolódva, mert az USB használat zavarhatja a jelátvitelt!