5. Főképernyő

Az általános főképernyő elrendezés a következő:

_images/main_page.hu.svg

„Aktuális modell”: Az aktuálisan kiválasztott modell neve. A cimkére kattintva megnyílik a „Modell betöltése” képernyő. A modell konfigurálása a Modell konfigurálás (Szokásos és Haladó GUI) szerint történik.

„Telep”: Az aktuális távirányító telepfeszültség számszerű kijelzése.

„Tx telj.”: Az aktuálisan kiválasztott adó teljesítmény kiírása. Konfigurálása a Modell konfigurálás (Szokásos és Haladó GUI) fejezet szerint történik.

Modell ikon: Az aktuális modell képe, ha lett ilyen konfigurálva a Modell konfigurálás (Szokásos és Haladó GUI) fejezet szerint, egyébként egy alapértelmezett kép.

Trim: 10 féle különböző vízszintes és függőleges trim megjelenítése konfigurálható.

Kijelzők: Ezek az elemek lehetnek: bemeneti értéket, csatorna kimeneti értéket, telemetria adatot, vagy időzítő értéket tartalmazó szövegdobozok; kimeneti értéket megjelenítő oszlopdiagramok; vagy állapot megjelenítő ikonok (pl. futómű, fékszárny, stb…).

Gyors menük: A gyors menük hosszú UP/DN nyomógomb megnyomással érhetők el. Konfigurálásuk a Főablak konfiguráció (Szokásos és Haladó GUI) fejezet alapján.

Alapértelmezés szerint a csatorna kimenetek [-100, 100]%-ként jelennek meg. Ezt az alábbi értékek módosításával lehet módosítani a megfelelő model.ini szekcióban:

[channel1]
display-scale=100
display-format=%3d%%

Megjelenítés előtt a kimenetek nyers értékei a [-10000, 10000] tartományba esnek. A megjelenített szöveg a sprintf (s, display_format, raw/display_scale) paranccsal generálódik.

Ha a display-scale nincs megadva, akkor az értéke alapértelmezés szerint 100 lesz.

Ha a display-format nincs megadva, akkor alapértelmezés szerint az értéke %3d%% lesz. A formázás további részleteit lásd a Wikipédiában.

5.1. Biztonsági rendszer

_images/safety.hu.png

A Deviation egy biztonsági rendszerrel rendelkezik arra, hogy ne lehessen veszélyes állapotban bekapcsolni a távirányítót (például ne pöröghessen fel véletlenül a helikopter rotorja). A biztonsági rendszer ellenőri, hogy bizonyos feltételek teljesülnek-e, mielőtt elkezdi vezérelni a modellt. Alapesetben a gázkarhoz rendelt kimeneti csatorna értéke a minimumon kell legyen. A Deviation szoftver nem rendelkezik a feltételeket konfiguráló felülettel, de ezek a model.ini fájl közvetlen szerkesztésével hozzáadhatók. Amíg a biztonsági figyelmeztető üzenet megjelenik, a távirányító nem kommunikál a modellel. Az üzenet megjelenhet a távirányító bekapcsolásakor, vagy modell váltáskor. Az üzenet magától eltűnik, ha a biztonsági feltételek teljesülnek, vagy ha az OK gombot megnyomjuk. Mindkét esetben elkezdődik a vezérlés, amint az üzenet ablak eltűnik.

A biztonsági feltételek a „[safety]” szekcióban szerepelnek, és alapesetben így néznek ki:

[safety]
Auto=min

Az „Auto” érték helyett szerepelhet bármelyik bemenet vagy csatorna neve, pl. „Ch1”, stb. Az „Auto” érték megpróbálja kitalálni a gáz csatorna számát az aktuális protokoll alapján. Ha ez mégsem sikerül, és így hamis biztonsági üzeneteket kapsz, akkor „Ch1”-re (pl. DSMx protokoll) vagy „Ch3”-ra (a legtöbb egyéb protokoll) cserélése megoldhatja a problémát. A „min” érték helyett szerepelhet „max” vagy „zero” is, ha az adott csatorna maximum vagy 0 értékét akarjuk vizsgálni.