8. Távirányító menü

8.1. Távirányító konfiguráció

_images/tx_menu.hu.png

A konfigurációs képernyő különböző távirányító funkciókat definiál. A főmenüből a távirányító menün keresztül érhető el. Az ebben a fejezetben szereplő képernyőkön a Deviation alapértelmezett beállításai láthatók.

8.1.1. Általános beállítások

_images/tx_config.hu.png
Nyelv: Kiválaszthatod a megjelenő szövegek nyelvét.

MEGJEGYZÉS: Ez a funkció Devo 7e esetén nem érhető el.

Mód: Négyféle botkormány mód közül választhatsz: Mód 1-4.

  • A Mód 1 Európában elterjedt. A magassági- és oldalkormány van a bal oldalon, a gáz és a csűrés a jobb oldalon.
  • A Mód 2 Észak-Amerikában elterjedt. Gáz és oldalkormány a bal oldalon, magassági kormány és csűrés a jobbon.
  • Mód 3 esetén a magassági kormány és a csűrés van a bal oldalon, a gáz és az oldalkormány a jobbon.
  • Mód 4 esetén a gáz és a csűrés van a bal oldalon, a magassági- és az oldalkormány a jobbon.

Botkormány: A botkormányok és potméterek kalibrálása.

A botkormány kalibrációhoz válaszd ki a Kalibrálás gombot, és nyomj ENT-t. Kövesd a képernyőn megjelenő utasításokat a botkormányok mozgatására, és hagyd jóvá az ENT gomb megnyomásával.

8.1.2. Hang beállítások

Bekapcsolási riasztás: Válassz egy intervallumot, ami után a távirányító jelzést ad, ha be van kapcsolva, de nincs használva. A megadható tartomány 0 – 60 percig terjed, 1 perces lépésekben.

Feszültség riasztás: Az alacsony telepfeszültség riasztási szintje. A beállítható feszültség tartomány 3.30V – 12.00V 0.01V-os lépésekben.

Riasztási intervallum: Az alacsony telepfeszültség riasztás gyakoriságát állítja. A riasztási intervallum beállítható tartománya 5 másodperctől 1 percig lehetséges 5 másodperces felbontással. Ki is kapcsolható.

Hangerő: A zümmer hangerejének beállítása. A beállítható hangerő tartomány 1 – 10. Ki is kapcsolható.

Rezgés: Rezgés funkció engedélyezése a riasztásokhoz, amennyiben elérhető.

Kikapcsolási riasztás: Kikapcsoláskori hangjelzés engedélyezése.

8.1.3. LCD beállítások

Fényerő: Beállítja a kijelző fényerejét. Lehetséges értékei 1-től 10-ig, de a háttérvilágítást ki is lehet kapcsolni.

Kontraszt: Beállítja a kijelző kontrasztját. Lehetséges értékei 1-től 10-ig, de ki is lehet kapcsolni.

Alvó mód ideje: A képernyő altatásának késleltetése. 5 másodperctől 2 percig állítható 5 másodperces lépésekben. Kikapcsolt állapotban a háttérvilágítás a beállított marad a távirányító kikapcsolásáig.

Alvó fényerő: Az alvó üzemmódban levő kijelző háttérvilágításának értéke. A beállítható tartomány 1 – 10. Ki is kapcsolható, ilyenkor egyáltalán nincs háttérvilágítás.

8.1.4. Időzítő beállítások

Előjelzési idő: Az az idő, amennyivel az időzítő lejárta előtt elkezd csipogni. A beállítható tartomány 5 másodperctől 1 percig tart, de ki is kapcsolható.

Előjelzési intervallum: Az időzítő lejárta előtt milyen sűrűn csipogjon. A beállítható tartomány 1 – 60 másodpercig terjed, de ki is lehet kapcsolni.

Ismétlés intervallum: Az időzítő lejárta után milyen sűrűn ismételje meg a riasztást. A beállítható tartomány 1 – 60 másodpercig terjed, de ki is kapcsolható.

8.1.5. Telemetria beállítások

Hőmérséklet: A hőmérséklet kijelzésének mértékegysége. Lehetséges értékei a Celsius és a Fahrenheit.

Hossz: A hosszúság/távolság/magasság kijelzésének mértékegysége. Lehetséges értékei a Méter és a Láb.

8.2. Csatorna monitor

_images/channel_monitor.hu.png

A csatorna monitor képernyőn lehet a kimeneti csatornák aktuális értékeit megtekinteni. Csak azok a csatornák szerepelnek rajta, melyekhez van mixer definiálva. A kimeneti értékek az adott csatornához definiált minimum / maximum értékek, valamint a megadott skálázás alapján számítódnak.

Például: Ha egy csatorna -60-tól +60-ig van skálázva, akkor a kimeneti értéke is csak -60-tól +60-ig fog váltakozni a botkormány pozíciójának függvényében.

8.3. Bemenet monitor

_images/input_monitor.hu.png

A bemenetek képernyőn lehet a bemenetek aktuális állapotainak megfelelő értékeket megtekinteni. Az értékek százalékos formában jelennek meg, ahol a teljes tartomány -100%-tól +100%-ig terjed.

MEGJEGYZÉS: Devo7E esetén csak AIL, ELE, THR, RUD, HOLD0/1, és FMOD0/1 bemenetek léteznek.

8.4. Telemetria monitor

_images/telemetry_monitor.hu.png

Bizonyos protokollok használat közben képesek telemetria adatokat küldeni vissza a távirányítónak. Ezek többek között lehetnek hőmérséklet értékek, feszültségek, motor fordulatszám, vagy akár GPS koordináták is.

A telemetria adatok vétele alapállapotban az összes támogatott protokoll esetén ki van kapcsolva, kivéve a DAVO és FrSky protokollokat. Lásd a 9. Protokollok fejezetet, hogy mely protokollok képesek telemetria adatokat fogadni, és melyik milyen adatokat.

Mivel minden protokoll eltérő típusú adatokat képes visszaküldeni, lásd az eredeti készülékgyártó dokumentációját, hogy esetlegesen milyen további hardver eszközökre van szükség a megfelelő adatok begyűjtéséhez és továbbításához.

A valós adatok vételéig az értékek invertáltak lesznek.

_images/telemetry_monitor2.hu.svg

8.5. Hatótáv teszt

Melegen ajánlott, hogy egy-egy új modell első reptetése előtt ellenőrizd a hatótávolságot, hogy képes leszel-e irányítani a modellt a megfelelő távolságból. Néhány modellező klubban ez kötelező biztonsági intézkedés. A hatótáv teszt segít ebben.

A hatótáv teszt képernyőn a „Teszt start” gombbal lehet indítani a tesztelést. A képernyőn megjelenik az eredeti és az új adó teljesítmény. A normál eljárás ilyenkor, hogy elsétálsz 30 métert, és ellenőrzöd, hogy még mindig tudod-e vezérelni a modellt. A „Teszt stop” gomb leállítja a tesztelést, és visszaállítja az eredeti adó teljesítményt, akárcsak az „EXT” gomb megnyomása.

A távirányító hatótávolsága az adó teljesítményének négyzetgyökével arányosan csökken, azaz a 100mW-ról 100uW-ra csökkentés 1000-szeres különbség, ami kb. 30-szoros hatótáv csökkenést jelent. Így ha a hatótáv teszt 30 méterig működik, akkor teljes teljesítménnyel akár 900 méterig is tudod irányítani a modellt.

Csak a teljesítmény erősítővel ellátott RF modulok alkalmasak a tesztelésre. Ha a modul nem ilyen, vagy a kiválasztott teljesítmény eleve a minimumon van, akkor erre egy üzenet figyelmeztet.

_images/range_test.hu.png _images/range_test2.hu.png _images/range_test3.hu.png