1. Bevezetés

Deviation egy a Walkera Devention™ (Devo) távirányítókhoz írt, az gyárit helyettesítő szoftver. Az elsődleges célja többféle távirányító protokoll támogatása, megnyitva ezzel az eszközben rejlő lehetőségek tárházát. A Deviation magja a mixer rendszer, ami a Turnigy/Flysky9x™ távirányítókhoz írt Er9X szoftver alapján készült.

Ezen felül a Deviation USB fájlrendszert is nyújt, megkönnyítve ezzel a távirányító kezelését külön speciális fel- és letöltő alkalmazások használata nélkül.

A Deviation szoftver tervezése során kulcsfontosságú volt a konfigurálhatóság. Minden modell és távirányító konfiguráció szövegfájlok által vezérelt, melyeket a szoftver (vagy a felhasználó) képes írni/olvasni. A konfiguráció könnyen érthető, és módosítható akár a távirányító felületén keresztül, akár közvetlenül egy szövegszerkesztővel. A főképernyő jelentős mértékben testre szabható; a bemenetek, kapcsolók, csatorna adatok vagy időzítők tetszőleges kombinációja megjeleníthető, és modellenként konfigurálhatóan.

A Deviation többféle protokollt támogat a távirányító mindenféle módosítása nélkül:

  • Walkera Devo 6/7/8/10/12
  • Walkera WK2401 / WK2601 / WK2801
  • DSM2 / DSMX
  • Nine Eagles J6 Pro (telemetria képes modul szükséges)

Továbbá a Deviation, néhány könnyű távirányító módosítással (megfelelő adó modul beépítésével), sok egyéb távirányító protokollt is támogat. A legnépszerűbbek ezek közül:

  • Flysky (valamint WLToys V911, V9x9, és Xieda 9938)
  • Hubsan-X4 és Estes Proto X
  • V202
  • SLT
  • FrSky

A Deviation használható (repülés-) szimulátorral a DSC csatlakozón keresztül csatlakoztatva (PPM protokoll) vagy USB-ne keresztül (USBHID protokoll). Oktató/tanuló valamint FPV konfigurációk is lehetségesek.

A Deviation kb. 255 modell konfigurációt tud tárolni, melyekhez olyan hordozható leírót használ, ami lehetővé teszi azok felhasználását bármilyen Deviation által támogatott távirányítón.

A Deviation kezelői felülete többféle nyelvre le lett fordítva, többek között angol, afrikai, hagyományos kínai, holland, spanyol, francia, német, magyar, olasz, román, orosz és kínai nyelvre. További új nyelvek hozzáadása is lehetséges a megfelelő fordítás szövegfájl hozzáadásával.

1.1. Figyelmeztetés

A Deviation egy kísérleti szoftver. Semminemű garanciát nem nyújt vagy vállal a szoftver minőségére vagy megbízhatóságára nézve. Az RC modellek súlyos sérülést vagy akár halált is okozhatnak nem megfelelő használat mellett. A Deviation szoftver használata melletti döntéssel teljes és kizárólagos felelősséget vállalsz a modelljeid irányításáért. A Deviation szoftver szerzői semmilyen felelősséget nem vállalnak semminemű sérülésre, káresetre, vagy bármi másra, amit a Deviation szoftver használata okozott. Légy óvatos és elővigyázatos.

1.2. Közlemények

A Deviation szoftver független munka. A Deviation projekt nincs semmilyen kapcsolatban, nincs támogatva vagy akárcsak elismerve a gyártó Walkera® által. A szerzők sohasem voltak kapcsolatban a Walkerával, és nem ismerik a Walkera álláspontját a projekttel kapcsolatban. A Deviation csapat nem vállal garanciát arra nézve, hogy a Deviatin szoftver nem árt a távirányítódnak (annak ellenére, hogy ez nem lehetséges). Továbbá arra sincs garancia, hogy a Walkera® nem fog olyan változtatásokat eszközölni a jövőbeli hardver verziókon, vagy a DfuSe eszközön, ami inkompatibilissé tenné azokat a Deviation szoftverrel.